ontspullen minimaliseren

Verslaafd aan ontspullen en minimaliseren

Ik ben verslaafd aan ontspullen. Ik heb een grote drang naar minder rommeltjes, prulletjes en ruis. Want minder spullen betekent minder opruimen, minder om voor te zorgen, minder dat kapot kan gaan. Je hebt minder huis nodig, minder kasten en minder geld. En het is beter voor mens, milieu en onze aarde.

Opruimen opruimen opruimen

Niet dat mijn huis nu het toonbeeld van minimalisme is hoor. Ik vind het fijn om het gezellig te maken. Maar alles wat ik niet nodig heb moet weg. Ik gooi niet snel iets weg, maar zorg liever voor een tweede leven. Er mag ook niet zoveel meer bij. Ik ben allergisch voor prulletjes en Action spulletjes en ‘verzamel’ waardevolle aandenkens, kunst, mooie foto’s en planten.

Ongeveer één keer per week neemt de manische opruimer in mij het over en mest ik een la, kastje, doos of kamer uit. Heerlijk vind ik dat! Hanna helpt me hierbij en vindt opruimen ook helemaal leuk. Een prima gewoonte om aan te leren lijkt me zo.

Ontspullen met een peuter

Ontspullen met een peuter kan een uitdaging zijn. Ik wist niet dat er zoveel spullen bij een kind horen. Nu zijn alle ‘moet-je-hebben’ lijstjes wat mij betreft behoorlijk overdreven, maar echt, wat heeft een kind in korte veel ‘nodig’. Qua kleding komt er veel bij, ze groeit nou eenmaal. Ik koop veel tweedehands, maar ook de bio-lijnen bij grotere ketens. Daar voel ik me dan toch een beetje schuldig over, dus compenseer ik dat door elke keer wat kleding naar het goede doel te brengen.

Met grotere aankopen en speelgoed vind ik het helemaal niet moeilijk. Meubels, kinderwagens en speelgoed vind je in supergoede staat op Marktplaats. Hanna speelt veel buiten met stenen, stukjes hout en dennenappels. Ze onderzoekt, voert de dieren en klimt overal op. Ons speelgoed binnen is tweedehands of nog van haar verjaardag. We kopen bijvoorbeeld geen keukentje voor haar, maar laten haar spelen met echte potjes, pannetjes en bestek.

Zakelijk minimaliseren

Zakelijk minimaliseren is mijn nieuwe hobby. Het gaat verder dan mijn kantoor leeg, licht en opgeruimd houden. Het gaat ook om alleen kopen wat je nodig hebt, zo min mogelijk administratie en terugkerende taken doen, zoveel mogelijk automatiseren en ‘spullen’ digitaal bewaren. Je producten en diensten worden anders, je dag- en weekindeling, manier van werken en met wie je werkt.

Niet meer de hele dag geleefd worden door mijn mailbox en wat klanten me vragen om te doen. Nee, ik ga zelf de regels bepalen en werken op een manier die bij me past (dat is dus met heel weinig administratie en mail, ha!). Keuzes maken en doelgericht actie ondernemen. Ik heb hier zelfs een schop-onder-je-kont-coach voor ingeschakeld.

Opgeruimd huis (en bedrijf), opgeruimd hoofd

Jezelf nieuwe gewoonten aanleren is soms lastig en het omschakelen naar nieuwe systemen gaat soms rommelig. Maar het resultaat mag er zijn! Een opgeruimder huis dan voordat we een kind kregen (ja echt). Veel meer rust in mijn hoofd, veel minder gedoe, minder stress van administratieve rompslomp. Een bedrijf waar ik met veel meer plezier aan werk.

En als kers op de taart hou ik meer tijd over. Om te relaxen, nieuwe dingen te leren en vaker te bloggen 😉