Bij jezelf blijven en vertrouwen: hoe Maja vanuit niets een bloeiend spiritueel centrum creëerde

In Duurzame Dromen interview ik duurzame ondernemers en wereldverbeteraars over hun bedrijf. Wie zijn ze, waar staan ze voor en waarom doen ze wat ze doen? Wat zijn hun dromen en welke lessen hebben ze voor jou?

Maja van Houting is de oprichter van Centrum MAIA, centrum voor intuïtieve en spirituele ontwikkeling. Ze helpt je om te ontdekken wie je werkelijk bent en te durven leven vanuit je hart. Met haar trainingen, workshops en consulten inspireert ze om je passie te volgen en te doen waar je blij en gelukkig van wordt.

> Meer over Centrum MAIA en Maja van Houting.

Hoe ben je begonnen?

In 2012 ben ik vanuit de WW gestart, omdat er op dat moment weinig passends op mijn pad kwam. Hiervoor moest ik wel een drempel over, durf ik er wel voor uit te komen dat ik dit werk doe? Toen ik begon was het allemaal nog niet zo benoembaar en bespreekbaar.

Ik ben gestart met een aantal workshops en daar kwamen meteen een aantal deelnemers op af. Van daar uit kwam later de vraag naar meer en zijn we met de cursus Intuïtieve Ontwikkeling begonnen. In september 2018 zijn we officieel vijf jaar bezig en hebben we vanuit één groepje kunnen groeien naar dat wat er nu is.

Spiritueel bewustzijn

Ik ben heel blij dat er een enorme ontwikkeling gaande is op het gebied van spiritualiteit. Het wordt steeds meer geaccepteerd, er is een bewustwording gaande,  en wordt het minder gezien als zweverig of alternatief. Ik vind het mooi dat mensen meer bewust in het leven staan en beseffen dat het ook anders kan. Hoe ver zijn we afgeweken van ons natuurlijke pad? We mogen allemaal terug naar de essentie.

samen

Wat is jouw ultieme zakelijke droom?

Voor ik hier überhaupt mee begon heb ik een droom opgeschreven. Een holistisch maatschappelijk centrum, volledig zelfvoorzienend met alles onder één dak. Onze cursussen en workshops, therapeuten, begeleiding en re-integratie van mensen met een beperking of afstand van de arbeidsmarkt, een eigen moestuin, zelf energie opwekken, een stukje verkoop, en verder wat de toekomst ons brengt. Dat is nog steeds waar ik heel graag naar toe zou willen groeien. Dit vraagt om vertrouwen, vertrouwen dat zowel een geschikte locatie als deze groei op mijn pad komt op een moment wat passend is voor mij en Centrum MAIA.

Waarom doe je wat je doet?

Omdat ik hier heel blij van word. Ik wil mensen helpen om bewust te worden van hetgeen wat er is. Zelf gaan voelen en nadenken. Dat stukje bewustwording, terug naar de essentie van wie je bent.

Ga eens kijken wat er om je heen is. Waar word ik blij van, wat kan ik ermee, hoe kan ik dat anders vormen. Er is altijd een keuze. Bijvoorbeeld als je niet gelukkig bent met je baan. Ik snap dat dat lastig is als je geld nodig hebt, maar je kunt je focus wel anders gaan richten. Wat kan ik dan wel?

Kan ik misschien een dag minder werken en daarnaast iets anders gaan doen. Of ga ik met een hele andere intentie werken? Het loslaten, stoppen met vechten en gewoon gaan om dat geld te verdienen en daarnaast mijn eigen dingetjes doen. Dan krijg je al een hele andere energie. Dat stukje wil ik graag meegeven.

groei

Iedereen moet zich kunnen ontwikkelen

Ik kies er bewust voor om de prijzen toegankelijk te houden, omdat ik vind dat iedereen zich moet kunnen ontwikkelen. Dat past bij mij.

Als ik zelf workshops geef en er zijn maar twee mensen, dan laat ik dat gewoon doorgaan. Aan het eind van de avond zit ik dan meestal met een big smile op de bank omdat ik weet dat die twee elkaar nodig hadden om iets te leren. Een andere keer brengt dat wel weer balans, als er een grotere groep is. Het is durven vertrouwen om op deze manier te kunnen werken. Er ontstaat wat er mag ontstaan.

En als je nou kijkt naar wat er in vijf jaar heeft mogen groeien, we zijn met niets begonnen en worden nu tot ver buiten Brabant gezien en gevonden. Mensen voelen zich thuis bij ons en blijven terugkomen. Dat zegt genoeg.

Hoe ben je zo ver gekomen?

Door te vertrouwen en door mezelf te blijven. Nuchter, met twee benen op de grond. Ik leer van de deelnemers net zoveel als zij van mij leren. Ik kan misschien tien dingen aandragen en jij maakt er weer een elfde van. En dat is alleen maar heel mooi.

Wat raad je andere ondernemers aan?

Om altijd af te vragen, hoe voel ik me hierbij? Wil ik dit op deze manier doen? Altijd terugkoppelen naar jezelf. Wat vind jij belangrijk, hoe wil jij werken?

En erop vertrouwen dat het komt. Dat je niet keihard hoeft te knokken. Je moet er natuurlijk wel energie in stoppen, maar je hoeft er niet voor te vechten. Er mag een flow zijn.

Als een cursus of workshop niet doorgaat vind ik dat jammer, maar ik durf ook te vertrouwen dat er een reden voor is. Of ik heb tijd nodig, of het is nog niet de juiste samenstelling van de groep, of niet het juiste moment. Ga gewoon mee met de flow.

Verder lezen?