duurzaam huis

Hoe wij ons boshuis vonden, onze plek voor een nieuw duurzaam huis

Wij wonen op een heel mooi en bijzonder plekje. We hebben een fijn stuk grond aan de rand van een natuurgebied. Met mijn paarden loop ik zo de poort uit het bos in. De route naar ons huis toe is al een ervaring op zich, zeker als je uit de stad komt, en de omgeving is prachtig.

Ons huisje is verstopt tussen de grotere woonboerderijen. Het ligt wat van de weg af tussen de bomen, een verborgen paradijsje. We hebben het kleinste huisje van de buurt, maar wel een van de mooiste plekjes. Vind ik dan 😉 Over een paar jaar bouwen wij hier een klein duurzaam huis.

ontspullen minimaliseren

Hoe dan?

Als mensen voor het eerst bij ons komen, zijn ze op zijn minst nieuwsgierig. Is dit van jullie? Hoe vind je zo’n plek? En hoe krijg je het voor elkaar om het te kopen?

Dat vragen wij onszelf ook nog wel eens af.

Het is ook best een onwaarschijnlijk verhaal. We waren 25 en 31 toen we dit kochten. Geen rijke familie, erfenis of loterij gewonnen. Geen chique banen of grote ondernemingen. We hebben dit huis gewoon zelf bij elkaar gewerkt en gespaard.

En dat is meteen het mooie. Jij kan dit ook.

Verlangen en overtuiging

Een eigen huis met ruimte voor de paarden was van jongs af aan mijn ultieme doel. Als klein meisje kwamen we vaak in dit gebied, en het leek me toch zo geweldig om hier te wonen. Elke keer als ik paarden bij een huis in de wei zag staan, werd dat vurige verlangen alleen maar sterker.

Ik was er honderd procent van overtuigd dat dit mij ging lukken. Ook al dachten anderen “laat dat meisje maar kletsen”, stap voor stap die droom waarmaken was mijn realiteit. Hoe klein die stapjes ook waren.

Vanaf mijn 14e maakte ik bewust keuzes met het oog op dit doel. Ik was heel erg bezig met de lange termijn. Ik zocht relevante bijbanen zodat ik na mijn afstuderen makkelijker aan het werk zou komen. In de vakanties werkte ik, meestal fulltime. Ik koos ervoor om niet in het buitenland te studeren maar stage te lopen. Ik deed geen 2e master terwijl ik dat wel heel graag had gedaan. Voor een hypotheek had ik immers een baan nodig.

Op mijn 18e kocht ik mijn eerste paard, op mijn 20e de tweede. Of paarden als hobby nu een verstandige financiële beslissing is, laten we maar even buiten beschouwing 😉

Samen wonen in de natuur

Ik liep een leuke man tegen het lijf met hetzelfde doel: wonen in de natuur. We droomden samen, maakten plannen en struinden dagelijks Funda af. In het weekend reden we rondjes langs huizen en nieuwe plekken waar we misschien wel zouden willen wonen.

We hebben het huis waar we toen woonden verkocht en gingen naar een huurhuis. Als er een geschikt huis voorbij zou komen binnen ons budget, konden we ook snel handelen. Uiteindelijk hebben we daar 2,5 jaar gewoond. We maakten geen verre of dure reizen, kochten weinig dure spullen en over onze auto’s zullen we het maar niet hebben…

Keihard werken

We hebben echt heel erg hard gewerkt. Bart werkte als ZZP-er in de techniek en maakte mega veel uren. Om überhaupt in aanmerking te komen voor een hypotheek moesten we drie goede jaren laten zien met een stijgende omzet. Daar deden we alles voor. Daarnaast hebben we zoveel mogelijk gespaard.

Met mijn werk ging het wat minder. Ik studeerde af in de crisis, had tijdens mijn studie al een goede baan gevonden, maar verloor deze door een reorganisatie. Met twee- tot driehonderd sollicitanten per vacature schoot die nieuwe baan niet echt op. Ik heb een tijd in een callcenter gewerkt en probeerde mijn freelance werkzaamheden uit te breiden. Na heel veel geploeter vond ik een fijne baan van 16 uur per week en kreeg ik opdrachten bij grote bedrijven. Dat kwam precies op tijd.

Toen kwam de kans

En die hebben we gegrepen.

Ons boshuis kwam te koop, ineens binnen budget. Deze stond al heel lang op Funda, voor bijna het dubbele. Met de nieuwe prijs heeft het twee dagen op Funda gestaan en toen was het er weer af.

Ik herinner me nog een verjaardag waar ik met iemand sprak over dit huis. Het gesprek ging zo’n beetje zo.

“Hoe is het met de huizenjacht?”

“Ja, nou, er is zo’n huis. Middenin een natuurgebied. Echt een droomplek. Het stond op Funda maar nu is het eraf. Het klinkt een beetje raar, maar volgens mij is dat ons huis.”

“Oh, leuk…  Maar het staat niet meer op Funda?”

In die twee dagen dat het voor die prijs online stond, had ik de makelaar natuurlijk al gebeld. De eigenaren moesten eruit en het moest snel verkocht worden, maar hoe en wat was onduidelijk. Ook de uiteindelijke vraagprijs. Ik moest afwachten.

Dat ging ik dus niet doen.

Ik schreef een zeer overtuigende brief aan de eigenaren en deed hem bij hen in de brievenbus. Een paar dagen later werden we gebeld. We mochten als eerste komen kijken en deden direct een bod. Drie weken later was de overdracht.

Duurzaam droomhuis in progress

Je moest er echt doorheen kijken, maar dat was voor ons niet moeilijk. Het huis was goed bewoonbaar, maar er moest uiteindelijk wel wat nieuws komen. Precies wat we wilden!

We hebben al ons geld in deze koop gestopt en moesten echt op een houtje bijten. Het dak was niet helemaal waterdicht, in de bijkeuken keek je zelfs naar buiten (als je het toch over er doorheen kijken hebt). De eerste winter zat ik met jas aan binnen te werken omdat we een nieuwe gastank niet konden betalen.

duurzaam huis natuurGelukkig heb ik een hele handige man met groene vingers, die het liefst de hele dag in de tuin bezig is (tip: bekijk ook even zijn metaalkunst). We kunnen veel zelf doen. Dat is echt wel nodig als je zoiets wilt, want een groter perceel vraagt ook veel onderhoud. Stukje bij beetje bouwen we verder aan ons paradijsje.

Duurzame dromen, duurzaam huis

Buiten is er nog genoeg te doen, maar het huis is voor nu af. We hebben het budget opgeknapt. Niet alles is ideaal en het is slecht geïsoleerd, maar we wonen er heel erg fijn. We sparen voor een nieuw huis.

Een prachtig, klein duurzaam boshuis. Energieneutraal en zelfvoorzienend, zodat onze footprint klein is en we zo min mogelijk vaste lasten hebben.

Ook deze droom is weer groot en een tikkie ambitieus. Maar ik weet zeker dat we er weer gaan komen.

Wil jij communicatie die raakt voor jouw bedrijf? Meld je aan en krijg elke maand mijn mail met waardevolle tips, tools & advies.

Door je aan te melden geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.