Minimalism. A Documentary About the Important Things

In Duurzame Dromen, Groen Hart by Linda Lebesque

Mensen die me wat beter kennen of langer volgen, weten ondertussen dat ik bezig ben met minimalisme en duurzaam consumeren. Ik vind het heerlijk. Minder spullen, minder gedoe, minder schoonmaken, minder regelen, minder geld nodig, minder werken, minder ruis.

Altijd maar die drang naar Meer Meer Meer is zo vreselijk vermoeiend. Ik heb genoeg. Ik ben rijk, in alle opzichten.

En dat betekent niet dat in mijn huis bijna geen spullen staan of dat ik mij onttrek uit het dagelijkse leven. Dat hoeft ook helemaal niet. Maar ik probeer elke aankoop die ik doe bewust te laten zijn. Heb ik dit nu nodig? Heb ik dit überhaupt echt nodig? Kan ik het tweedehands kopen of van iemand lenen?

Ik volg heel bewust bijna geen nieuws. We ontvangen geen tv, alleen Netflix. Ik breng zo min mogelijk tijd door op social media en ben daarin heel kritisch wie ik volg en check mijn eigen schermtijd. We hebben één auto, werken thuis en dicht bij huis en hebben bijna geen moetjes buiten de deur.

En ik ben liever niet druk. Ook niet met werk. Ik kan heel hard werken, maar heb tegenwoordig liever de tijd en ruimte om echt waarde te bieden en niet meer alleen te ‘knallen’.

Genoeg over mij. Denk jij: Wat is minimalisme nu eigenlijk? En hoe wordt het leven meer met minder? Dan heb ik een super goede kijktip voor je!

Kijktip – Minimalism. A Documentary About the Important Things

‘Minimalism. A Documentary About the Important Things’ is een documentaire van Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, oprichters van The Minimalists. Je kunt deze bekijken op Netflix. In de documentaire zie je verschillende minimalisten wereldwijd, die allemaal hun leven op een andere manier inrichten. Met zo min mogelijk bagage, letterlijk en figuurlijk.

Minimalisme & Marketing

Marketing en reclame zijn er vaak op gericht om je te beïnvloeden. Het is overal om ons heen en spoort ons aan om te kopen. Bewust, maar zeker ook onbewust. Minimalisme betekent voor The Minimalists dan ook dat ze de controle over hun consumptiepatroon en daarmee hun leven terugnamen. Zij hebben geen probleem met consumptie, maar dat het probleem ligt bij de aanname dat we zouden moeten consumeren. Je hoeft je dus niet helemaal niks meer te kopen, maar vooral op te letten dat je niet op de automatische piloot koopt.

Wat is minimalisme

“Minimalism is a lifestyle that helps people question what things add value to their lives. By clearing the clutter from life’s path, we can all make room for the most important aspects of life: health, relationships, passion, growth, and contribution.” 

“Even though everyone embraces minimalism differently, each path leads to the same place: a life with more time, more money, and more freedom to live a more meaningful life.” – The Minimalists 

Dit vind ik dus prachtig. Het is precies hoe ik wil leven en waarin ik anderen wil inspireren.

Verder lezen?