gouden cirkel simon sinek

De Golden Circle van Simon Sinek

In Identiteit by Linda Lebesque

Waarom zijn sommige bedrijven innovatiever en succesvoller dan anderen? Hoe kunnen zij een grote schare loyale fans hebben, die echt bij hen willen horen? Simon Sinek, bedenker van the Golden Circle, geeft hier antwoord op met een simpel model voor inspirerend leiderschap en succesvol ondernemen.

Sinek gebruikt onder andere de legendarische leiders Steve Jobs en Martin Luther King Jr. om zijn theorie uit te leggen. Want hoe krijg je anderen in beweging? Hoe bereik je echte verandering? Met een authentiek verhaal en betekenis. Iets waar ik helemaal achter sta!

Succesvolle organisaties als Virgin en Tesla zweren bij de Golden Circle. Nederlands bekendste voorbeeld is Tony’s Chocolonely. Met hun why ‘samen maken we chocolade 100% slaafvrij’ hebben ze miljoenen fans.

Golden Circle: why, how & what

Sinek’s model the Golden Circle bestaat uit drie ringen.

golden circle simon sinek

In de buitenste ring staat de ‘what’, in de middelste ring de ‘how’ en de binnenste cirkel is de ‘why’. De uitleg van het model is heel simpel.

What = wat je doet.
How = hoe je dat doet.
Why = waarom je doet wat je doet.

Volgens Sinek starten veel bedrijven met wat ze verkopen en vertellen ze ook wel iets over het hoe. Een voorbeeld uit zijn boek:

“Wij verkopen papier. Ons papier heeft de beste kwaliteit en de laagste prijs. Lager dan die van onze concurrent.”

Niet echt inspirerend toch? Waarom zou ik iets bij jou kopen, omdat je de goedkoopste bent? Voor mij – en met mij vele anderen – is dat echt niet genoeg. Onze maatschappij maakt de omslag van bezit en belevenis naar betekenis, voldoening en daadwerkelijke positieve impact op de wereld. Alleen je wat en hoe zijn niet genoeg meer.

Het begint met waarom

Als je start met de why, dan sta je voor iets groters dan je product, resultaat of winst. Je bedrijf of merk heeft betekenis en heeft een unieke waarde voor de wereld.

Nog een keer een voorbeeld van het papierbedrijf, maar nu vanuit het waarom.

“Wat heb je aan een goed idee als je het niet kan delen? Wij zijn ons bedrijf gestart om jou hiermee te helpen. Hoe meer ideeën gedeeld worden, hoe groter de kans dat ze een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Een van de manieren om ideeën te delen is met geschreven woorden. En daar komen wij om hoek kijken. Wij maken papier voor die woorden die het verschil maken in de wereld. Papier voor grote ideeën.”

Deze pitch is niet gebaseerd op feiten en cijfers, maar op gevoel en een diepere betekenis. De pitch gaat helemaal niet over papier, maar over wie jij bent, waar je voor staat en waarom je doet wat je doet. Om iets groter dan wijzelf, iets waar we aan bij willen dragen en waar we bij willen horen.

Het waarom is waarom sommige mensen altijd Apple of Tony’s Chocolonely kopen, terwijl dit helemaal niet de goedkoopste optie is. Het is de emotionele verbinding met onze klanten, die veel verder gaat dan wat we kopen.

TED Talk: How great leaders inspire action

In zijn wereldberoemde TED talk legt Simon Sinek zijn model uit.

 

Wat is jouw Gouden Cirkel?

Het invullen van jouw Golden Circle is niet makkelijk. Vooral je vinden van je why en het verwoorden ervan in een aansprekende tekst is uitdagend. Hieronder vind je vragen die je op weg helpen.

Why:

 • Waar kom jij je bed voor uit?
 • Wat doe jij het allerliefst?
 • Als geld geen rol speelt, wat zou je dan creëren?
 • Waarom ben je ooit begonnen met ondernemen?
 • Welk probleem in de wereld wil jij oplossen?
 • Wat heeft de wereld op dit moment nodig?
 • Waarvan ga jij echt stralen?
 • Waar raak je niet over uitgepraat?

How:

 • Wat is jouw talent, waar ben je goed in?
 • Waarin onderscheid jij je van anderen?
 • Met of voor welke mensen werk je het liefst?
 • Wat vind je belangrijk in je werk?
 • Wat zeggen anderen over jou?
 • Op welke manier werk je, doe je iets speciaals?
 • Wat wil je bereiken met wat je doet?

What:

 • Wat voor werk doe je?
 • Wat is jouw product of dienst?

Vind je het moeilijk om dit zelf te formuleren? Simon Sinek’s laatste boek ‘Find your Why’ staat vol praktische tips om jouw Gouden Cirkel te vinden en toe te passen. Of lees deze blog over Kernwaarden en hoe je ze vindt.

Wil je samen met mij aan de slag met je Why? Doe dan mee met mijn 5-weekse programma Bedrijfsidentiteit en ontdek de kern van je communicatie.


Bron: Find you Why, Simon Sinek

Foto: Kaique Rocha